top of page
  • Writer's pictureMinah Kontraktor

Kontraktor

Updated: Jan 6, 2021

MAHAI PENGALAMAN TAU!



Takdak pening pala? Haishhh... sapa cakap, Kontraktor la paling pening kepala. 2 benda nak kena fikir, 1 teknikal di tapak dan 1 lagi pengurusan perniagaan..


Tapi kan, sapa yang kontraktor ni, dia belajar 6 perkara utama dalam hidup...... haaaaa....


PERTAMA, ' Mudah Faham '.


Bila selalu jumpa pelanggan, dia akan faham apa pelanggan tu nak..... Cth nak renovasi lah, pelanggan tu cuba nak habaq itu ini, tapi kita yang dah lama ni faham dah apa dia nak, jadi Mudah Untuk Uruskan ' imaginasi pelanggan ' ni....


KEDUA, ' Belajar Buat Keputusan '.



Bila dalam industri pembinaan, kita kena CEPAT buat keputusan! Kalau lambat buat keputusan nanti simen dah keras, konkrit dah jadi batu, dan tar jalan dah masak jadi turapan jalan, kalau lambat buat keputusan, maka akan berlaku malapetaka, tapi bila kita kerja dalam bidang ni, kita akan buat keputusan dan banyak Bertawakkal tetapi tak henti berusaha.... pengalaman mematangkan kita...


KETIGA, ' Banyak Guna Digitalization '


Imaginasi ni penting sebenarnya, sebab kita gambarkan apa yang pelanggan ceritakan... kita menampakkan apa yang bermain di fikiran pelanggan, dan sebelum binaan tu siap kita munkin tahu apa akan terjadi, dan dari sini kita boleh detect kalau ada silap darisegi ukuran dan bentuk sama ada dalam plan atau binaan sebenar.....


KEEMPAT, ' Terpaksa kena banyak membaca, sebab Otak tak henti berfikir '..


Yang ni kan kita kena train otak kita untuk berfikir, jangan berhenti berfikir, fikir yang baik-baik dan fikir untuk masa depan, yang ni kena selalu praktik, tak boleh ' half-half way '...


Kena rajin membaca! Baru ada idea baru! Bila otak dah terbiasa berfikir secara sendiri, kita train untuk 'slow think' dengan senaman - senaman ringan, secara autonya, hotak kita sentiasa ada idea untuk seterusnya... pahem?


KELIMA, ' KIRA Wang macam dalam bank, 1 sen missing dah kena Kira lain! ' , Belajar sabar....


Hahahahahahaha, sabar kena tinggi, selain kira wang, kena sabar sampai siap bangunan tu.... sabar kena tinggi... tak boleh baran.. habih laaaaaa romah pelanggan, habih la binaan semuanya habih kalau kita Marah..... Sabar hokey!


KEENAM, ' BELAJAR SUSUN MASA ' . Masa walau sesaat dua, kalau tak reti urus, mesti tak cukup masa jugak . Pengurusan masa kena betoi, tak boleh ' elehhh lambat lagi, buat lex lu. ' Hat ni kalau dok guna jugak alamatnya Malapetaka la!


Belajar hormati masa. Walau lambat sesaat nanti ganti lain dengan masa baru dengan pelanggan, hokey?


Betul, ramai tak sanggup nak urus 2 perkara dalam 1 masa, apa pun team kerja kena kuat lah, kena padu, dan yang lebih penting kena agih tugas... jangan bergantung kepada seorang ja.. kena agih tugas... fahem???



13 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page