top of page
  • Writer's pictureMinah Kontraktor

Dunia Kontraktor .... Realiti atau Fantasi?

’ kamu boleh tiru seperti dia, syarikat dia, tapi kamu tak boleh tiru pengalaman serta impian dia ‘.

pernah dengar ayat ni? Kalau pernah, mai nak terangkan......kalau belum, mai nak cerita....


Jadi usahawan kontraktor tak mudah sebenarnya! 2 perkara kena jalan serentak

  1. pengurusan tapak

  2. pengurusan HR


ini asas lah! Paling asas, paling ‘newbie’ kena tau, kena ambil tahu atau kena faham... selagi tak faham asas pengurusan kedua diatas, susah nak explain....


kita ambil pengurusan tapak dulu, merangkumi beberapa step nak pastikan pengurusan tapak ni berjalan dengan baik.


selain jadual, selain dari dokumentasi resit atau sebutharga, selain dari guna applikasi seperti telegram untuk update projek semasa, perlu ada juga kemahiran ‘ inovatif ‘ untuk menjimatkan wang syarikat. Pengurusan tapak bukan hanya ‘ urus selia ‘ , tetapi memastikan perjalanan projek berjalan dengan baik dan lengkap. Ingat, selepas daftar dengan ssm, kita WAJIB bayar cukai dan ini juga berkaitan dengan tatacara pengurusan tapak, segalanya perlu dilengkapi terlebih dahulu sebelum nak declare ‘ projek siap ‘ dengan jayanya.......


memastikan tapak sentiasa bersih, selamat serta berada dalam keadaan baik adalah keutamaan paling MESTI kena buat, kalau ini pun gagal, bermakna asas pengurusan tapak masih ‘ goyang ‘.

belum lagi lihat binaan itu sama atau tidak dengan pelan lantai dan plan yang disediakan...... nak pastikan ianya ‘ sama ‘ tidak mudah, kerana tukang pula ada kemahiran dan cara kerja tersendiri....


Atur jadual dengan jentera berat, dan deal dengan sub con seperti sub con siling, sub con tingkap, dan sub con paip pun perlu ada ‘ date ‘ yang sesuai supaya kedua pihak ‘ ada masa ‘ untuk jalankan projek tanpa sebarang gangguan dari projek @ kerja lain.



modal? Of course lari........ ikut kepada pembayaran pelanggan lah, jika bayaran pelanggan betul, dan ikut time, ok lah, tapi Cuba fikir jika pelanggan delay bayaran? Boleh imagine? Hehehehehehehe.......... ini Baru pengurusan tapak......... paling asas... paling newbie.... paling basis....... kita pergi kepada pengurusan HR.......


fuyoooo, ada office! Ada kerani! Ada set komputer! Ada parking khas untuk kereta syarikat..... TAPI.............. UTILITI? Monthly payment? Nak maintain? How?internet? Bulanan bayar yang lain? How??????????????????????????????????????

Gaji kerani? Howw?????????????????


kalau anda baca post saya sebelum ni, mesti anda faham kenapa saya cakap jangan sewa kedai 2 tahun pertama ‘ terjebak’ dengan industri pembinaan ni........ jangan ada keranI lagi, jangan ada kedai lagi, jangan ada kereta syarikat lagi, jangan ada komitment yang tinggi lagi...........


tapi jika ada TER......... sewa, ada kerani, komitment syarikat tinggi....... saya sarankan anda push hard untuk SALES! Pastikan projek non-stop berjalan ( hingga 2 tahun akan datang ) ok selamat sikit........!


push sales! Push projek! Push team! Push untuk capai target bulanan!


ini kena jaga....


sebut HR, maka kaitannya ialah cukai..... kaitannya ialah seketeri ( untuk sdn bhd keatas )...... melibatkan komitment syarikat anda..... ini semua kerja si kerani...


ada 1001 kerja kerani sebenarnya, cuma kerani tu willing atau tak nak buat kerja tu..... kalau ada yang sanggup ok lah, kalau tak, habis lah.... terabur dokumentasi menyebabkan ‘BLUETOOTH ‘ untuk kena saman dengan lhdn... ingat na, Lhdn Sentiasa mencari kesilapan syarikat, tak boleh kata salah sebab ada dalam akta( boleh baca buku akta ) untuk lanjutan......10x nilai denda......



Tunggulah next topik lagi, sambungan dari topik ni.....


banyak lagi you all kena ’ fahamkan ‘ dahulu.....Baru boleh consider sama ada nak jebak atau tidak dengan industri pembinaan ni....... nasihat saya, jebak jela... belajar dari kesilapan.....nanti lama-lama boleh senang....





















































244 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page